Повернутися до звичайного режиму

ГРУДЕНЬ МІСЯЦЬ ЯЛИНИ

У грудні сонце – на літо, а зима – на мороз

Грудень дарує мало сонячних днів. Частіше стоїть непривітна, похмура й холодна погода. Тож звуть цей місяць інколи: хмурень, студень, ворота зими.

До початку грудня земля ще не встигла повністю охолонути. Своє тепло вона віддає повітрю. Тому нерідко перший сніг змінюється відлигою, потім морозом. Спочатку сніг падає легесенький і пухнастий. Та полежавши кілька днів, він ущільнується, стає міцним і твердим.

Недаремно грудень – студень.На всю зиму землю остужує, вона кам`яніє, а вода все глибше промерзає. Заснули ставок і озеро. У їхніх глибинах, а також у ручках, у так званих ямах для зимівлі, сховалися і сплять великі риби.

Хоч народне прислів`я і стверджує, що сумний грудень у свято й будень, але саме останній місяць року налаштовує кожного з нас на оптимістичну хвилю, бо хоч зима і повертає на мороз, проте сонце вже йде на літо.

У наш час грудень завершує календарний рік. Наприкінець місяця, тобто 22 числа, припадає зимове сонцестояння, за яким визначають астрономічний початок зими. Наші пращури пов`язували з ним „народження сонця”, або ж „родини сонця”. Саме в цей день наступає найдовша ніч.

Новий рік! З нетерпінням чекаємо його, з особливим настроєм переступаємо поріг у рік прийдешній. І нехай це радісне свято завжди залишає світлу по собі пам`ять і побажання одне одному усмішок, сонячних і мирних днів, гараздів і здоров`я в щасливому Новому році!

Народна скарбничка

Грудень землю грудить і хату студить.

Грудень — не брат, а холоднеча — не сестра.

Смутний грудень, як прийде студень.

Грудень рік кінчає, а зиму починає.

Прийшов грудень, приніс студень.

У грудні сонце на літо, а зима на мороз повертають.

Сумний грудень і в свято, і в будень.

Перевірте самі

Кiлькiсть переглядiв: 1134

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.